WAEC Government Answers to Questions 2020/2021 Objectives/Theory| Download Exams Answers For Free

WAEC Government Answers to Questions 2020/2021 Objectives/Theory. 2020 is WAEC Examination. I hope you are ready to Answer the questions and Pass very well? The West African Senior Secondary School Certificate Examination is normally conducted yearly for Student at the senior Secondary school Student. The Exams are normally set based on the syllabus.

With the aid of WAEC government questions and answers, the student will be able to have access to some tips that will help them to solve problems. WAEC Government Expo, WAEC Government Runz, WAEC Government theory answers.

To successfully make the best out of this page, follow the instructions given accordingly.

WAEC Government Objectives Questions and Answers 2020

WAEC Government 2019 Objectives and Theory Answers to Questions

The WAEC Government Examination Will have Two parts, the Objectives, and the theory Section. This is otherwise known as Paper 1 and paper 2

Paper 1: This is the objective section which may consist of 50 questions or more whereby candidates are expected to attempt all questions.

Paper 2: The is an essay part containing at least six questions for candidates to attempt any four. the time assigned is always 2 hours.

SEE: WAEC TineTable

WAEC Government Sample Questions and Answers

During the exam period, you will be required to read the questions carefully and take the right option.

  1. The federal system of government whereby the power is shared between the Centre and state governments is known as…
  • A. legislative power
  • B. exclusive power
  • C. concurrent power
  • D. judicial power

Answer: C ( Concurrent Power)

2. One of the following is an advantage of quick decision making

  • A. unicameralism
  • B. constitutionalism
  • C. federalism
  • D. republicanism

Answer: A ( unicameralism )

3. The prerogative power resides with the …

  • A. ombudsman
  • B. executive
  • C. national assembly
  • D. civil organization

Answer: B ( Executive)

4. The organ of government responsible for the implementation of policies in a state is known as….

  • A. legislature
  • B. judiciary
  • C. executive
  • D. public bureau

Answer: C (Executive)

5. A citizen is an individual who

  • A. has the legal and political rights in a country
  • B. has lived in a country for sometime
  • C. enjoys only economic rights
  • D. enjoys immunity in the country

Answer: A (A citizen has the legal and political rights in a country)

6. …… is a condition for granting citizenship to a foreigner?

  • A. Swearing an oath of allegiance
  • B. Possession of a university degree
  • C. A registered member of a political party
  • D. Possession of an international passport

Answer: A (Swearing an oath of allegiance)

7. Citizenship can be acquired through all of the following methods except

  • A. birth
  • B. nationalization
  • C. naturalization
  • D. marriage

Answer: B (nationalization)

8. Which of the following exists in a one – party state?

  • A. Only the workers party is allowed to exist
  • B. Only the students’ party is allowed to exist
  • C. Elections to the legislature are held at the party’s conference
  • D. The ruling party is the only legal party

Answer: D

9. Which of the following party systems best represents all shades of opinions?

  • A. Multi-party
  • B. Two -party
  • C. One- party
  • D. Elite- party

Answer: A

Explanation: A multi-party system is a political system in which multiple political parties across the political spectrum run for national election, and all have the capacity to gain control of government offices, separately or in coalition.

10. The practice of multi – party system in West Africa tends to promote

  • A. sectionalism and factionalism
  • B. national integration
  • C. social discrimination
  • D. economic integration

Answer: B

11.The practice of multi – party system in West Africa tends to promote

  • A. sectionalism and factionalism
  • B. national integration
  • C. social discrimination
  • D. economic integration

Answer: B

12.Franchise is the right to

  • A. express political views
  • B. control the government
  • C. vote and be voted for
  • D. ensure good governance

Answer: C

WAEC Government Essay Questions and Answers

This is Paper 2 where you will be required to select any four you know best and answers.

PAPER 2 (Essay)
Answer only Four questions in the section.
Write your answers in the answer booklet provided.

(a) State six functions of government of a state.
(b) State five reasons for the study of government.

  1. (a) Explain the concept of political participation.
    (b) Highlight any four methods of political participation.
  2. (a) What are the limitations to the application of Rule of law?
    (b) Highlight the merits and demerits of a two-party system.
  3. (a) Highlight any four major objectives of the foreign policy of anyone West African Country.
    (b) Outline any four ways of preventing military intervention in politics.
  4. Highlight five reasons for the slow rate of nationalism in French-speaking West Africa.
  5. Identify five challenges facing the Commonwealth of Nations.

How to Answer WAEC Government Questions 2020

The following are the steps that will guide students on how to Answer WAEC Government questions Successfully

1. Follow the Exams instructions

It is very Bad that student does not care about the instructions given to them during Examination. Any Candidate can easily fail because of the negligence of the Examination instructions.

2. Read and understand the Exams questions

Do not jump to answer questions. Read the Exams Questions Carefully before attempting to provide answers. This is very important because it will help you to understand the question better. Some student do not spend time to read questions and as a result provide wrong answers even when they know the right ones.

3. Do not spend much time in one Question

Time management is very vital as long as WAEC Government is concern. Do not waste all your time trying to answer just a question, you have a lot to answer. Many student are fund of abandoning the allocated time only to discover that they are harming themselves. You need time to answer the required number of questions.

4. Avoid Laziness in the Examination hall

Many Students are very Lazy, they give incomplete answers to questions and sometimes fail to answer the required number of questions. Follow the questions accordingly to get the full marks.

5. Make sure start from the questions you know Best

There is no need for you to start struggling with questions you are not familiar with, go to the ones you have an idea of. If you waste time on questions you don’t know, there will be no time for you to answer the one you know very well.

6.Confirm your work before submitting it

Make sure you create time for yourself so that you can check your work once more before submission. This will help you to complete uncompleted answers and correct mistakes

I hope you enjoyed our guides on WAEC Government 2020/2021 Objectives and Theory Answers to Questions. Share it with friends.

Related Searches


  • waec government question and answer 2020
  • waec 2020 question and answers
  • waec gce government expo
  • how to answer waec questions

About admin

SYLVESTER AUGUSTUS, AKWA IBOM, NIGERIA CONTACT:

View all posts by admin →

Leave a Reply

Your email address will not be published.